عکاسی مواد غذایی چیست؟
موءسس یکی از بزرگترین رستوران های آمریکا آقای ساموئل تروت کتی جمله ی معروفی دارد که می گوید : غذا برای زندگی حیاتی است پس آن را خوب درست کنید. اما اگر آقای ساموئل امروز در قید حیات بود شاید تعریف بهتری را برای ما عنوان می کرد مثلا غذای برای زندگی حیاتی است پس از آن عکس خوبی بگیرید. در دنیای امروز همه چیز حول محور دیده شدن و به نمایش گذاشتن می گذرد.
عکس برداری از مواد غذایی یکی از زیر شاخه های عکاسی تبلیغاتی بوده و کاربرد عکس ها برای بسته بندی مواد غذایی ، بنر های تبلیغاتی ، تبلیغات اینترنتی ، فهرست غذاها در منوی یک رستوران یا کافه ، و یا کتاب های آشپزی می باشد. علاوه بر این ها عکاسی مواد غذایی به شما این امکان را می دهد که با مشتریان خود ارتباط بیشتری برقرار کنید و همچنین باعث دیده شدن و زیاد شدن هویت نام برند شما می شود و به طبع کسب و کارتان را رونق میبخشد.
از دیگر مزایای عکاسی مواد غذایی اینکه مخاطب با دیدن آن ترغیب و تشویق به خرید یا سفارش آن محصول و یا مواد غذایی می شود. در بین مردم به وفور دیده می شود که اول از غذا عکس می گیرند بعد آن را میل می کنند یا اینکه در ابتدا عکس آن را غذا را می بینند بعد ترغیب شده تا آن را سفارش دهند.
در روند این کار مواد غذایی خام یا پخته شده بسته به نوع نیاز تهیه شده و عکسبرداری از آن با در نظر گرفتن و تنظیم کردن المان های مهم در عکاسی که توجه مخاطب را به خود معطوف کند شروع می شود.
اما در عکاسی مواد غذایی چه فاکتور هایی را در نظر بگیریم و رعایت کنیم؟
کاربندی – اصول پایه را رعایت کنیم
یکی از موارد مهم در هنگامی عکاسی مواد غذایی کادر بندی و انتخاب زاویه ای مناسب است . دو زاویه ی رایج در هنگام عکاسی از مواد غذایی زاویه ی ۹۰ درجه که درست از بالای غذا عکس را می گیرند و زاویه ی ۴۵ درجه که از دید شخصی که مثلا پشت یک نشسته گرفته می شود. بطور کلی در هنگام عکسبرداری از مواد غذایی مثل انواع سوپ ، پیتزاها ، و سایر غذاهایی که ظاهری تخت دارند عکس عمودی و از بالا گرفته شود . اما اگر قصد عکاسی از یک نوع غذا را دارید زاویه ی ۴۵ درجه و نمایی نزدیک را انتخاب کرده و جزییات را هر چه بیشتر نشان دهید جزییاتی مثل کش دار بودن پنیر روی یک پیتزا ، بخاری که از یک فنجان نوشیدنی گرم بلند می شود و…
نورپردازی – نور تفاوت را رقم خواهد زد
این نور که از اهمیت بالایی برخوردار است می تواند نور یک پروژکتور و یا نوری طبیعی باشد. نور طبیعی با اینکه ارزان ترین گزینه برای ما به حساب می آید اما کیفیت مطلوب تری خواهد داشتد . معمولا در عکاسی مواد غذایی اگر به درستی از نور مصنوعی استفاده نکنیم پرسپکتیو و عمق را در تصویر از بین میبریم. لامپ های فلورسنت یکی از بهترین گزینه ها برای داشتن یک منبع نوری هستند که نور را در سطح وسیعی پخش می کنند .اما نوع حرفه ای تر نورپردازی ها با استفاده از فلش های اکسرنال یا اسپیدلایت انجام می شود . قرار دادن این فلش ها در پشت یک پارچه ی دیفیوزر که باعث می شود تابش های خیره کنند از بین رفته و به ما امکان داشتن یک نور طبیعی بدون سایه های تند و خشن داشته باشیم را می دهد . گزینه ی بعدی برای نور پردازی سافت باکس ها هستند ، باکس های حصارمانندی که نور را احاطه کرده و در همه ی جهات آن را پخش می کند و در حقیقت تابش نور را در شریط کاملا کنترل شده برای ما فراهم می آورند .آخرین نکته در نورپردازی عکاسی مواد غذایی این است که از یک بازتاب دهنده ی مناسب برای نور به عنوان یک منبع نوری دوم استفاده کنیم تا سایه ها را از بین ببریم یا آنها را به حداقل برسانیم.
چیدمان – فضاها برگ برنده شما می شود
در چیدمان برای عکاسی مواد غذایی خلاق و گاهی بازیگوش باشید . با این تیر دو هدف را نشانه گرفته اید . اول اینکه از سوژه عکسی جذاب گرفته اید که خود می تواند باعث رونق کسب و کار و جذب مشتری شود ، دوم اینکه اگر بازیگوش باشید و با شکل دادن به مواد غذایی خام و تازه کودکان را نیز ترغیب به خوردن غذاهای سالم و تازه می کنید . مثلا وقتی با جوانه های تازه ی گندم و ماش منظره ای شبیه چمن خلق می کنید .
رنگ بندی – چشم ها را خیره کنید
رنگ قرمز یکی از رنگ های اشتها برانگیز است . سعی کنید در تهیه سس ها و انواع چاشنی غذاها از آن استفاده کنید
رنگ آبی بیشتر اشتهای مخاطب را بین می برد . توصیه می شود در عکاسی مواد غذایی رژیمی از رنگ آبی استفاده کنید
رنگ سبز حس تازگی و طبیعی بودن ماده ی غذایی را به مخاطب القا می کند .
رنگ زرد حس ترش بودن می دهد . سعی کنید در استفاده از این رنگ مگر در موارد خاص محتاط باشید.
رنگ های قهوه ای ، بنفش و سیاه معمولا فاسد بودن را در ذهن مخاطب تداعی می کنند . این رنگها را در ترکیب با رنگ های دیگر و با احتیاط استفاده کنید . مثلا روی یک تکه گوشت قهوه ای رنگ می توانید از تکه های نگینی فلفل قرمز استفاده کنید …
نتیجه گیری – حرفه ای بودن در نکته هاست
بطور کلی قواعد اولیه و مهمی که در چیدمان مواد غذایی برای عکاسی باید رعایت کنیم به قرار زیر می باشد :
انتخاب یه ظرف یا بشقاب سفید رنگ که سوژه ی اصلی به مقدار مناسب نه زیاد نه کم در مرکز آن قرار گرفته است. بدانید چه ترکیب رنگهایی با هم همخوانی دارند و یا در عین حالی که با هم در تضاد باشند جذابیتی خاص دارند . در هنگام استفاده از مواد غذایی و سبزیجات تازه زیاد آنها را در آب جوش نجوشانید تا تازگی و رنگ طبیعی و زیبای خود را حفظ کنند . چیدمان یک ظرف برای یک غذای پخته به این صورت می باشد که نیمی از آن ظرف را به سبزیجات پخته یک چهارم را به برنج یا سیب زمینی و سایر هیدراتهای کربن و یک چهارم را به گوشت و مرغ و پروتیین اختصاص دهید .
در عکاسی شیرینی و شکلات استفاده از ظروف زیبا ، ظروف کرستال ، رنگ و طرح های بینظیر در زمینه ی کار و همچنین حجم دادن به تصویر برای وسوسه انگیز بودن آن موثر خواهد بود.
در عکاسی از انواع قهوه و کافه نشان دادن جزییات مثل بخار گرمی که از یک فنجان قهوه بلند می شود ، استفاده از دانه ها ی قهوه و همچنین انتخاب ظرفی شکیل و زیبا و… اهمیت فراوانی دارد .
تا اینجای بحث یک صحبت کلی درباره عکاسی مواد غذایی را ارائه دادیم پس بگذارید یک راست بریم روی اصلی ترین سوال عکاسان :
چه لنزی هایی برای عکاسی مواد غذایی مناسب هستند؟
یکی از موارد بسیار مهم در هر سبک عکاسی به خصوص عکاسی مواد غذایی که تاثیر بسزایی دارد انتخاب لنز مناسب است که هر ژانر نیازمند لنزی خاص به خودش است .
زاویه ی دید ما یکی از ویژگی های منحصر به فرد هر عکسی است که فاصله ی کانونی لنز دوربین آن را تعیین و مشخص می کند . برای عکاسی از سوژه های کوچک لنزهای میکرو با فاصله ی کانونی ۵۰-۲۰۰ میلیمتر پیشنهاد خوبیست و چون این لنزها قابلیت این را دارند که تصاویری با کیفیت از نمای نزدیک ثبت کنند بهترین گزینه برای عکاسی مواد غذایی هستند . لنزهای نرمال یا معمولی با فاصله کانونی ۳۵-۵۰ میلیمتر برای سوژه های بزرگتر مناسب ترند. دیافراگم لنز ها یکی دیگر از موارد مهم هست که با بازو بسته شدن نور ورودی به دوربین را تحت تاثیر قرار می دهد. دیافراگم ها وضوح یک تصویر را وقتی فوکوس شده نسبت به سایر قسمت ها بیشتر می کنند. یعنی عمق میدان را نشان می دهند. هر چه دیافراگم بازتر عمق میدان کمتر است. در عکاسی مواد غذایی سعی می شود با دیافراگم های بازتر عکاسی شود. لنزهای پرایم یا زوم چون قابلیت این را دارند که فاصله ی کانونی را تغییر دهند در این مدل عکاسی بیشتر استفاده می شوند .
در اینجا به چند مدل از لنزهای پرکاربرد و مناسب برای مواد غذایی را اشاره می کنیم که هر کدام در نوع خود ویژگی هایی منحصر به فردی دارند :
لنزهای شرکت سیگما :
Sigma 500mm f/1.4 DG HSM Art for Canon EF
Sigma 150mm f/2.8 EX DG OS HSM APO Macro for Nikon
لنزهای شرکت کانن :
Canon EF 100mm f/2.8 Macro IS USM
Canon EF 50mm f/1.4 USM
لنزهای شرکت نیکون :
Nikon AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II
Nikon AF-S NIKKOR 50mm f/1.4 G
لنز های شرکت تامرون:
Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro for Canon
Tamron AF 55-200mm f/4-5.6 Di-II LD Macro for Nikon